Tedaviler

Sünnete Dair Herşey





Sünnet;  İslami bir zorunlulukla beraber yüzyıllardır toplumumuzda ‘törensel’ bir gelenek halinde uygulanmaktadır. Sünneti mevsimi yoktur ancak çocuğun yaşı önemlidir. 3-6 yaş arası sünnet çocuklarda psikolojik olarak kalıcı travmalar bırakabileceğinden pek önermiyoruz. En ideal sünnet yaşı erken yapılan (İlk 6ay içerisinde) dır. Ancak 2 yaşına kadar da güvenle yapılmaktadır. Eğer bu yaş geçirildi ise en uygunu okul dönemini beklemektir.
Sünnet bir cerrahi işlemdir. Yani küçük bir ameliyattır. Ameliyattaki tüm kurallar sünnette de uygulanmaktadır. Özellikle kullanılan aletlerin steril olması kullanılan dikiş materyallerinin kalitesi ve uygulayan kişinin tecrübesi çok önemlidir.


Sünnet Nasıl Yapılır?

 Poliklinik şartlarında ailenin yanında seyredilerek ve istenirse kamera ile çekim yapılarak ve sadece sünnet bölgesini uyuşturarak yapılır    

Sünnetin Aşamaları: 

Penis etrafına uyuşturucu bir iğne (jetokain amp) yapılır. Bu iğne bir aşı yada enjeksiyon kadar ağrı verir. 10 -15   dakika beklenerek pipinin uyuşması sağlanır. Sünnet sırasında ve sonraki 3 saat boyunca bu uyuşukluk devam eder   ve    ağrı olmaz   3 saat sonrası içinde ağrı kesici ilaç ve kaşıntı-yanma giderici şuruplar yazıyoruz. Ancak bu ilaçlara rağmen ilk gün özellikle birkaç çiş esnasında, sertleşme ve sürtünme durumunda ağrılar olabilir. Ancak ertesi güne ağrı kalmaz Sünnet işlemi ortalama 8-9 dakika süren bir işlemdir. Biz sünneti Klasik Cerrahi Metod  dediğimiz sünnet derisini kesip damarlarını bağlayıp yaklaştırıcı dikişlerle tamamlıyoruz.Koter-lazer denilen yakma yöntemi ile yada smart-klamp denilen kıskaç yöntemi kullanmıyoruz. Bizim uyguladığımız teknik yüzyıllardır uygulanan fizyolojik ve çocuğun rahat edeceği en güvenli yöntemdir.

Sünnetin Bakımı: 

Sünnetten sonra çocuk eğer bez bebeği ise bezine devam ediyor. Tüm giysi ve hareketlerinde hiçbir kısıtlama olmadan normal yaşantı sağlanıyor. Eğer okul çocuğu iseniz ilk gün istirahat etmeniz gerekiyor. Evde sünnet külotu, etek yada sadece sargı ile kalabilirsiniz. Yani nasıl rahat ediyorsanız o şekilde giyinebilirsiniz.
Sünnet tamamlanırken pipinin etrafına kremli bir sargı bezi sarılır ve üzeri yine bir gazlı bezle kapatılır. Siz evde ilk gün boyunca gece yatana kadar saatte bir ve o sargıları ıslatacak kadar bol zeytin yağı (ev tipi yada market tipi fark etmez!) döküyorsunuz. Çişini bu sargıların üzerine yapıyor. Bu bölge çişli-zeytinyağlı ve az miktarda kanlı olarak 3-4 gün boyunca kalıyor. Eğer üzerine bırakılan sargı düşerse tekrar pipinin üzerine bir gazlı bez koyup yine zeytin yağı döküyorsunuz. Etrafına sardığımız sargı düştü ise tekrar sarılmıyor o şekilde üzeri örtülü olarak kalıyor.


Eğer bu sargılara kaka bulaşırsa kakalı sargıları kaldırıp atıyorsunuz ve size yazdığımız Rif (Rifocin) iğneden yaraya  bolca döküp üzerine tekrar gazlı bez koyup yine zeytinyağı döküyorsunuz. 3-4 gün boyunca bu bölgeyi kapalı çişli zeytinyağlı olarak tuttuktan sonra size söylenilen gün banyo yaptırıyorsunuz. Banyoda sargıların kolay düşmesi için suda bekletip yumuşamasını sağlıyor ve sonra yavaşça çıkarıyorsunuz. Bu sargıları çıkarma işleminin en kolay yolu suda bekletmektir. Eğer bu işlemi yapamaz yada yapmak istemez iseniz bize geliyorsunuz ve biz çıkartıyoruz. Genelde bu sargı çıkarma işlemi sorunsuzdur ancak bazı çocuklarda birkaç damla kan olması yada biraz ağrılı olması da normaldir telaşa kapılmayın eğer ağrılarınız çok ise size yazılan ağrı kesici ve yanma giderici şuruptan içirebilirsiniz.
Sünnet 3 aşamada iyileşir.

1. İlk gün olan ağrılı dönem

2. 3-4 gün süren kapalı yara iyileşme dönemi

3. 15 gün süren şeklin estetik olarak normale dönmesi. Sünnet sonrası peniste kızarıklık şişlik etrafında oluşan iğnelerin morluğu ve yine baş kısmında olan sarı krem- iltihap gibi görüntüler normal olup sünnetin süreçleridir. Bunlar kendiliğinden geçecektir ve yaklaşık 15 gün sürer. Şekil normale dönene kadar günde 4-5 kez zeytin yağı dökmeniz gerekmektedir şekil normale döndükten sonra zeytin yağını kesebileceksiniz.
Banyodan sonra normalde sargı koymanıza gerek yok. Ancak bazı çocukların penis baş kısmı hassas olup bezine yada giysilerine temas sırasında ağrı yada lekelenme şeklinde kanama olursa rahatlayıncaya kadar gazlı bez koyup koruyucu olarak kullanabilirsiniz.


Sünnet sırasında kanayan tüm damarlar tek tek bağlanır ancak kılcal damarlardan az bir oranda (üstteki gazlı bezi hafif kirletecek şekilde) kanama olur ve bu normaldir. Ancak kanamanız çok olursa hiç tereddüt etmeden ve beklemeden hemen aramanız gerekir.

Bebeklerin bir kısmında kasık yağı fazla olduğundan pipi kasığın içine kaçabilir. Bu sık görülen normal bir durumdur. Eğe size sünnet sırasında kasıklarına basarak ara ara dışarı çıkarma işlemi tarif edildi ise bunu mutlaka uygulayın.


İlaç kullanımı:

Sünnetten önce ve sonra kesinlikle aspirin kullanmayın. Kanamayı artırabilir. Sünnetten sonraki 2-3 saat sonrasında ağrılarınız başlayacağından ağrıları beklemeden ağrı kesicisini verin. İlk gün için 4-5 saatte bir ağrı kesici verebilirsiniz. Eğer ağrı kesici yetmedi ise size yazılan alerji şurubundan da yine ilk gün için birkaç kez kullanabilirsiniz. Ayrıca yazılan Rif  iğneden de eğer fazla alırsanız gazlı bezin üzerinden günde 2 kez birkaç damla damlatıp hijyen sağlayabilirsiniz. Ancak bu iğne kan renginde olduğundan ilk gün dökmenizi önermiyoruz. Kan mı iğnemi telaş edebilirsiniz.


Yazılanlar dışında soracaklarınız olursa yada bir sorun ile karşılaşırsanız bize ulaşabilirsiniz. Geçmiş olsun dileklerimizle. 

Op.Dr. Lütfi DAĞDÖNDEREN

ÇOCUK CERRAHİSİ UZMANI
0532 643 89 07.



 

 

Yorumlarınız bizim için değerlidir !